2012. január 22., vasárnap

Képviselőfánk!

Ez a recept tett celebbé :)))
Bekerült a Helyi Téma recept rovatába :)
Nagyon macerás süti, de nagyon megéri mert isteni finom! :)



A tésztához:

200 g DW lisztkeverék
100 g zsír
5 tojás
2 dl forró víz
csipet só

A vaníliakrémhez:

5 tojás
6 dl tej
100 g liszt
150 g cukornak megfelelő édesítő (kóstoljuk közben hogy mikor elég édes)
1/2 rúd vanília vagy egy kis vanília aroma.

Elkészítés:

Egy 3 literes fazékba 2 dl vizet öntünk és hozzáadjuk a zsírt meg a csipet sót. Ha a zsír elolvadt és a víz forr, egyszerre hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal addig keverjük, amíg összeáll. (2-3 perc)
A tűzről levéve, amíg forró, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, mindegyik tojással külön-külön jól elkeverjük. Egy zsírozott sütőlapra (vagy sütőpapírra) 6 cm távolságban dió nagyságú halmokat rakunk (vagy nyomózsák segítségével) tetejét simára igazítjuk (hideg vizes kézzel szoktam), és a tésztát 1 óráig pihentetjük.
Igen fontos a tészta sütése. Egyenletes, jó meleg sütőbe tesszük. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni 15 percig, mert a tészta összeesik. Utána még 5 percig csendesebb tűznél ropogósra sütjük. Ha nem sül elég ropogósra, rövidesen ellágyul.
A kisült fánkokat félig bevágjuk, belsejét kiszedjük, és vaníliakrémmel megtöltjük (valamint tejszínhabbal díszítjük még).
Tetejét vaníliás cukorral meghintjük vagy karamellbe mártjuk.
A vaníliakrémet a következőképpen készítjük el: a tojásfehérjéket a cukor/pótló 2/3-ával gőz fölött keményre verjük, majd félretesszük.
A tej 2/3 részét forrni tesszük a vaníliával.
A tojássárgákat elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel.
Hozzáadjuk a forró tejet, és a tűzhelynél addig főzzük folytonos keverés mellett, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy elválik a lábas aljától.
Levéve a tűzről, amíg forró, hozzáadagoljuk részletekben a tojáshabot
Én a tetejére diétás csokit csorgattam olvasztva pár perc alatt megszilárdul és nagyon jó ízt ad neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése